Mit tehetsz magadért

spring cleaning

és a tavaszi belső megújulásodért?

A tél téged is mindig jobban megvisel? Ha gyakrabban érezted feszültnek magad, feleslegesen idegeskedtél, szorongtál? Itt az ideje, hogy az első napsugarakkal te is együtt te is megújulj a természettel.

A tavasz tipikusan a megtisztulás, az újraéledés időszaka. Nemcsak a természet ébred, hanem vele együtt mi is, emberek. Ahogy a nap kisüt és tovább marad fenn, megtelnek az utcák, parkok, előkerülnek a kerékpárok és a kerti szerszámok, kezdetét veszi a nagytakarítás.

Vajon ez a nagytakarítás valóban teljeskörű és tényleg ott zajlik, ahol a legnagyobb szükség van rá?

Ne feledkezzünk meg a lelkünkről sem! A rendrakás, a feltöltődés a lelki harmónia és a személyes jóllét eléréséhez elengedhetetlen. Ezért is fontos, hogy le tudjuk tenni a régóta cipelt terheket.

Kíváncsi vagy mi mindent tehetsz annak érdekében, hogy a rendrakás kívül, belül megtörténjen?

Engedd meg, hogy megosszak veled néhány egyszerű tippet arra vonatkozóan, hogyan tudsz a lelkedbe is tavaszt varázsolni.

Tölts minél több időt a szabad levegőn!

Ha egész nap a gép előtt ülve dolgozol te is, szinte hallom, ahogy felteszed a kérdést. Persze, mikor van nekem időm kirándulgatni? Nem azt mondom, hogy hétvégén irány az Országos Kéktúra, bár kétségkívül az is remek program. De ha csak óránként felkelsz 5 percre, és kisétálsz az erkélyre, vagy az ablakhoz, vagy csak gyakrabban levegőztetsz, már tettél érte. A munka meg fog várni, és a tested is egy idő után jelezni fog. 5 percről beszélünk.

Mozgasd meg a tested!

Van, aki fut, van, aki a torna megszállottja, más biciklizni, sétálni szeret… Az a fontos, hogy találd meg magadnak azt a mozgásformát, ami téged feltölt, kikapcsol, segít levezetni a stresszt és nem utolsó sorban fittebbé és energikusabbá tesz. Sőt továbbmegyek. Egyre népszerűbb a walking meeting, azaz, hogy a négyszemközti vagy kiscsoportos megbeszéléseket sétálás közben tegyük meg. Apró lépés, de biztosan van neked is olyan bejegyzés a naptáradban, amihez nem is kellene a gép előtt ülnöd.

Jelölj ki magadnak énidőt!

Gyakran fordul elő, hogy hajlamosak vagyunk arra, hogy mindent magunk elé helyezzünk. A munkát, mert nem várhat, a főnök kéréseit, hiszen abból élünk, a gyerekeket, a nagyszülőket… és hol vagy te a sorban? Ismerős a szituáció? Ennek egyetlen eszközzel lehet véget vetni, és egyúttal a saját magaddal való foglalkozásnak elejét venni, ha kijelölsz magadnak egy konkrét idősávot (heti 2×2 óra? napi fél óra? – tőled függ), amihez aztán szigorúan tartod is magad. Egy énidő, amikor csak olyan dolgokat csinálsz, ami neked személy szerint fontos, ami téged feltölt, kikapcsol. Legyen az egy jó könyv, egy kávé a barátoddal, meditáció, kreatív program, ami hozzád leginkább passzol.

Tedd le a régóta cipelt terheket!

Sokan hosszú évek óta cipelünk magunkkal le nem zárt kapcsolatokat, érzelmeket, rossz érzéseket, amelyek bizonyos időközönként egy-egy inger hatására random bekapcsolnak, és valami kevésbé jó történetre, érzésre, kapcsolatra emlékeztetnek. Előfordult már veled is olyan, hogy egy pitiáner, igazából téged kevésbé érintő téma kapcsán felhúztad magad? Talán te is értetlenül álltál a helyzet előtt, hogy ez engem most miért is zavar. Ilyenkor nagy valószínűséggel valami „olyan gombot nyomott meg”, amivel neked még dolgod van. Talán még nem tudtad elengedni, lezárni, feldolgozni. A legtöbb embernek van ilyen, és még az is lehet, hogy nem is tud róla, vagy tudja, de nem képes beazonosítani. Az egyetlen tudományos alapokon nyugvó coaching módszer, a Wingwave ezen terhek lerakásában neked is nagy segítségedre lehet. Akár egy-két alkalommal érezhető változás érhető el általa.

Ne feledd! A te jóllétedért és lelki egészségedért csakis Te vagy felelős! Húzd meg a határaidat és kezdj el foglalkozni magaddal! Mert megérdemled és mert megéri.